>
Romania Sad

Image and video hosting by TinyPic 1955 e interbelic

11:28 Raisa
Bineînţeles că BAC-ul la română a adus surprize şi anul acesta, că doar dacă nu vine Barbu cu ciupercile lui, atunci măcar Ilie Moromete şi-a tăiat salcâmul în perioada interbelică.DE UNDE REZULTĂ CĂ ROMANUL E UNUL INTERBELIC,BINGO! Am trăit s-o văd şi pe asta...
   Eu voi susţine acest examen anul viitor. Deja am trecut printr-o simulare, îmi cam dau seama ce se cere. Şi romanele interbelice le-am studiat. După ce elevii de anul acesta au ieşit din sală, la nici 2 ore a apărut pe internet următoarea petiţie:
Şi acum, voi cita din Wikipedia (oricum,în toate comentariile literare scrie asta) : ,,Moromeții este un roman de Marin Preda apărut în două volume la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în 1955 și în 1967, consacrându-l pe autor printre numele literaturii postbelice."
  Am văzut şi eu subiectele (de la real) şi în opinia mea au fost extraordinar de uşoare. Nu au primit poezie , deci nu au avut figuri de stil de interpretat sau orice altceva ce i-ar putea induce în eroare la subiectul I . La subiectul III au avut de explicat tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic.Puteau să aleagă din cel puţin 4 romane interbelice. Sincer, aş fi atât de fericită să primesc şi eu aproximativ la fel în 2017! Însă , chiar dacă au avut de ales un roman interbelic, ei totuşi au scris "Moromeţii", aşa , că au avut o afinitate pentru viaţa la sat din perioada interbelică. Vă place mai mult,dar nu citiţi comentariile literare ! Şi
dacă nu aţi fi ştiut interpretarea atât de bine, dar măcar perioada în care a apărut romanul să o cunoaşteţi, oameni buni! Dar totuşi, toată lumea ştie că anii 1955 şi 1967 sunt interbelici. 

Şi problema nu e numai aceasta, ci şi faptul că 4394 de persoane au semnat o petiţie în care cer să le fie acceptată această...inovaţie în literatura română.  Despre Evaluarea Naţională nu am spus nimic, pentru că totuşi a fost un fel de mindblow, dar perioada în care Marin Preda a scris acest roman este foarte clară. 

   Mulţi introduc pretextul emoţiilor la mijloc. De când am păşit boboci timizi în clasa a 9-a ni se spune de acest examen, ne avertizează fiecare profesor ce implică, ba chiar suntem supuşi la două simulări înainte, ar trebui să fi avut o pregătire psihologică ,nu ? Aici nu este vorba de emoţii, este vorba de faptul că nu s-au sinchisit să citească cum trebuie comentariile literare. Fiecare roman este încadrat într-o anumită perioadă, una care ţine de timpul în care a fost lansat romanul, nu de momentul desfăşurării acţiunii. Dacă nici nişte perioade amărâte  nu suntem în stare să reţinem pentru un examen aşa important, atunci ce putem să mai facem?
                                                Desigur, facebook-ul nu cere încadrarea operelor într-o perioadă literară. 
sursa foto: www.google.ro

You Might Also Like

13 Curioşi

 1. Imi place si cum ai incheiat articolul. :)
  Acesta e, oarecum, si un exemplu de exercitiu de logica, dar cred ca profesorii au o oarecare "vina" in greseala aceasta a tinerilor: cred ca, la predare, nu au atras atentia asupra "diferentei" intre momentul desfasurarii actiunii si momentul aparitiei romanului. Majoritatea stiu ca anii aparitiei romanului nu sunt interbelici, dar... n-au stat sa se gandeasca prea mult. Poate ca, avand in vedere cam cum se face predarea de-a lungul anilor, ar trebui sa se evite la examene astfel de "capcane".
  Succese!
  Iti doresc sa ai o zi minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt de părere că dacă ai ajuns până în clasa a 12-a trebuie să ştii diferenţa dintre un roman interbelic şi roman postbelic. Eu ştiu că şi în manuale, şi în culegerile de română apare în titlu, de exemplu : " Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - roman interbelic de analiză psihologică".

   O zi frumoasă îţi doresc şi ţie !

   Ștergere
 2. Sunt complet de acord cu tine! Dacă într-adevăr ai învățat comentariile, atunci perioada în care a apărut un roman nu ar trebui să constituie o problemă...însă ce nu pot eu înțelege este faptul că cei care au ales totuși să scrie despre "Moromeții" nu își asumă propria greșeală. :(

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe principiul asta ar insemna ca un roman cu actiunea in Evul Mediu este roman de ev mediu, zic si eu ca exemplu. Nu stiu de ce se accepta atatea discutii si interpretari, lucrurile sunt clare. Poate au scris despre Morometii pentru ca despre acela stiau cate ceva...Mai era faza cu romanul psihologic care a bulversat de asemenea o groaza de lume, dar aici mi se pare de inteles. Care roman dintre cele clasice, studiate in scoala, nu e psihologic? Greu de spus, toti marii nostri scriitori sunt tare "adanci",romanele sunt grele, dramele profunde, poti sa deschizi geamul si sa te arunci linistit dupa ce-i citesti.De-aia, ca adult, n-am revenit vreodata la ei, i-am preferat pe rusi o perioada, desi nici aia nu au toate tiglele pe casa.

  RăspundețiȘtergere
 4. ce sa zic? cu bacul mereu ies discutii, si acum 30 de ani era la fel :)))

  RăspundețiȘtergere
 5. :))))))))
  Offf.... Ma amuza pe an ce trece bac-ul asta.

  RăspundețiȘtergere
 6. As dori sa discut putin cu tine pe privat,se poate?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trimite un email la adresa de pe pagina " Contact- about me" şi îţi voi răspunde cât de repede pot.

   Ștergere

Spune-mi părerea ta. Cu siguranță voi ține cont de ea!

Formular de contact